SIP technológia

Építkezz gyorsan, költséghatékonyan, energiatudatosan!

Structural Insulated Panels System (SIP) házak

Ezen eljárással készült lakások olcsóbbak, mint az átlagos téglaházak, a fűtési költségeik is lényegesen alacsonyabbak. Új, környezetbarát és energiatakarékos építési technológiát régóta alkalmazzuk a hazai piacon. Ma már jól ismert, SIP (Structural Insulated Panels System) eljárást a 30-as években dolgozta ki egy amerikai szakember, Frank Lloyd Wright építész, ám csupán a 70-es években kezdték el alkalmazni. Mára az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Ausztráliában, Nagy-Britanniában, a skandináv országokban és Németországban is széles körben használt technológia már hazánkat is meghódította.

A SIP-eljárással készült házaknak két nagy előnyük van a téglaépületekkel szemben: mind az építési, mind pedig a fenntartási költségek lényegesen alacsonyabbak. Az OSB-lapokkal kombinált formahabosított anyag kiváló hőszigetelő, az előre gyártott elemek hőátadási együtthatója 0,22 W/mK. A SIP-elemekből készült házak esetén télen fűtés, nyáron pedig légkondicionálás nélkül 1 fokos hőmérséklet-változás átlagosan 5 órára következik be. A SIP-épületek ugyanakkor lényegesen stabilabbak, mint a nálunk is egyre nagyobb számban épülő, ásványi gyapotból és OSB-lapokból összeállított, szendvicsszerkezetű házak.

Hogy miért egyre népszerűbbek ezek a házak? A fő oka ennek az, hogy a fenntartási költségek majdnem 50 százalékkal kisebbek, mint a hagyományos technológiával épült házak esetében. Ez nagyon fontos szempont, figyelembe véve, hogy egy átlagos család jövedelmének jelentős részét a lakás költségei viszik el. Egy számítás szerint míg egy átlagos téglaház éves, négyzetméterre számított fűtési költsége 1800Ft, addig egy SIP-eljárással készült lakásra csupán 950Ft-ot kell költeni. Az alacsony építési költségek szintén a SIP technológia mellett szólnak. Ha az alap ki van öntve, akkor az előre gyártott elemek akár télen, fagypont alatti hőmérsékleten is összeszerelhetők. Alkalmazóinak véleménye szerint a SIP-nek egyetlen hátránya van: egy speciális ÉMI engedélyre van szükség, ilyen házak építését csak a szakképzett, a megfelelő berendezéssel rendelkező vállalkozó végezheti, saját szakállra nem lehet csinálni.

Szeglemezes rácsos tartós tetőszerkezetek

ÉMI ENGEDÉLY

A szeglemez korszerű tetőszerkezetek fakapcsolati kötőeleme. Két oldalról a fába préselve roncsolásmentes kapcsolatot biztosít a faszerkezetek rúdjai közt. A szeglemezes rácsos tartók alkalmazásával egyszerű és bonyolult tetőidomok egyaránt könnyen elkészíthetők. A rácsos tartók és keretszerkezetek formája tág határok közt változhat. Közkedvelt családi házaknál, könnyűszerkezetes épületeknél az alacsony hajlásszögű tető, mely szeglemezes kötésű rácsos tartókból épül fel. A szilárd födém elhagyható, a zárófödém a rácsrudak alsó övére szerelt álmennyezet.

Előnyei 30-40% faanyagot spóroló technológia. Bármilyen méretű tartó kialakítható. Lényegesen nagyobb, alátámasztást nem igénylő szabad fesztávot lehet elérni, ami látványos építészeti megoldás. A rácsos tartóknak köszönhetően nem kell szilárd (beton) födémet építeni, ezáltal nem kell közbenső teherhordó falakat sem építeni. Ez az építészek számára kötetlen belső téralakítást engedélyez. A kivitelezés előre tervezhető, ezáltal jóval gyorsabb. ÉMI minősítésének köszönhetően, az esztétikusabb megjelenés mellett minőséget ls biztonságot ad. Szeglemezes tetőszerkezetekkel bármilyen tér, tetősík lefedése megoldható. Napjainkban létező impregnáló-, favédőszerek rovarkár, és gombamentesítő funkcióval rendelkeznek.

Szeglemezes szerkezetek alkalmazási területei:


• Családiház, társasház

• Ipari és mezőgazdasági csarnok
• Raktár, műhely épület
• Iskola, óvoda, tornaterem
• Áruház, közösségi épület
• Garázs, tároló, egyéb épület
• Zsaluzat, födémszerkezet

Hőszigetelés

Az Eco SIP házak mind építési, mind a fenntartási költségei alacsonyabbak, mint a hagyományos technológiával épülteké. Az ilyen eljárással készülő épületekhez speciális, előre gyártott elemeket használnak. Ezek két darab 12 mm-es préselt farost lemezből (OSB) készülnek, melyek közé 140 mm-es hőszigetelő anyagot teszünk be. Az épület méreteinek függvényében a SIP-elemek vastagsága 120 és 240 mm, szélességük 122 és 1250 mm között változik, maximális hosszúságuk pedig 2800 mm. Az előre gyártott elemekkel könnyű dolgozni, mivel köbméterre számított tömegük mindössze 46 kg.

FIGYELEM!
2021. július 1-től az új építésű ingatlanok használatbavételi
engedélyéhez kötelező a szellőzőrendszer beépítése!
Emellett az épületnek közel nulla BB energia igényűnek kell lennie! 2021-tõl  további szigorítások lépnek be, melyek közül a legfontosabbak pl. a megújuló energiák alkalmazása min. 25% részarányban (tehát vagy napelemet, vagy napkollektort kell felszerelni az épületre), valamint a hő visszanyerő szellőző-berendezés beépítése a megfelelő légcsere és páramentesítés biztosítása érdekében. Ezzel még mindig „csak” BB kategóriás lesz az épület. Az AA, vagy ennél jobb besoroláshoz szükség lesz pl. a helyiségenkénti hőfokszabályzásra és részletes energetikai számításokra is. 

Kérjen ingyenes konzultációt: 06 30 620 32 64

Kérjen árajánlatot szerkezet- vagy kulcsrakész kivitelezésre.

Küldjön üzenetet, és mi 24 órán belül felvesszük Önnel a kapcsolatot!

adatvedelem

edm